Inomhustemperatur

Inomhustemperatur


Alla upplever temperatur på olika sätt. Vissa fryser och en del tycker att det är för varmt.


`Det som gäller enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd (FOMHFS 2014:17) är att temperaturen inomhus behöver vara minst 20 grader Celsius mätt med vanlig temperaturgivare, eller minst 18 grader med så kallad operativ mätning som görs med ett särskilt mätinstrument.`


 Vi har som mål att inomhustemperaturen alltid ska hålla ca 20-22°C. Nedan har vi listat de vanligaste frågorna om inomhustemperaturen:


Vilken temperatur ska jag ha i min lägenhet?

Vår lägenheter ska hålla en temperatur på minimum 20 grader mitt i rummet under dagtid.


Vad gör jag om jag upplever att det är kallt i min lägenhet?

Mät gärna temperaturen själv innan du gör en felanmälan till oss. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.


När sätter Brf Glasyrstigen på värmen i husen?

När det blir kallt ute går värmen på automatiskt. Desto kallare det är utomhus desto varmare vatten skickas ut till elementen i din lägenhet.


Varför är mitt element kallt ibland?

När termostaten på elementen känner av att det är 21°C i rummet, stängs vattenflödet igenom elementet av. Elementet svalnar tillfälligt och det är därför som elementet ibland kan kännas kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn inomhustemperatur.


Spelar det någon roll hur jag möblerar?

Ja, det gör det. Undvik exempelvis att ställa soffor och hyllor tätt intill elementet. Då får värmen svårt att spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten kan också påverka funktionen negativt.


Min termometer på fönsterbänken visar 16 °C inne. Vad är fel?

Placeras termometern mot en yttervägg eller exempelvis i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.


Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer det?

Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men då lampor, datorer och andra elektriska saker stängs av kan temperaturen i lägenheten sjunka något.


Behöver man lufta elementen i lägenheten?

När ett element fungerar som det ska är den övre halvan varmare än den nedre. Om det finns luft i systemet blir däremot den nedre delen varmare och då är det dags att lufta.

På hösten när värmen sätts på igen efter sommaren kan det bildas luftfickor som gör att elementen inte blir riktigt varma. I ett hus med flera våningar samlas i regel luften i elementen högst upp i huset. Lufta elementen med jämna mellanrum – särskilt om du bor på den översta våningen.